Curs de Desen Oniric

SIBIU 2023-2024
Formator : Lucia Moretto ( Italia)
Psiholog, psihoterapeut-formator, director de psihodramă, docent în cadrul Școlii de Psihodramă Clasică din Milano.
Despre psihodrama holistică
Psihodrama Holistică (din grecescul “olos” totalitate) se bazează pe o viziune globală asupra persoanei, considerând aspectele psihologice, emoționale, fizice, relaționale, existențiale și spirituale ca interdependente și inseparabile.
Psihodrama Holistică respectă și aplică teoria și tehnica Psihodramei clasice ale lui J.L.Moreno și adaugă elemente teoretice ale psihologiei profunde/inconștiente (cu referire în particular la cercetările asupra simbolului, arhetipurilor și miturilor lui Carl Gustav Jung), pe cele de antropologie, cât și contribuții ale școlii argentiniene de psihodramă – Rojas Bermudez.
E o modalitate psihodramatică elaborată de directori de psihodramă argentinieni Alberto Bermolen și Maria Grazia din Porto și dezvoltată în Italia de către ei și de către Lucia Moretto , psihoterapeut, director de psihodramă. Stimulul de plecare în Psihodrama Holistică e constituit din tehnici expresive și creative: desenul automat și oniric, visul dirijat, dansul, și folosirea obiectelor intermediare ca marionetele, măștile și muzica. Aceste imagini semnificative și profunde, aceste elemente simbolice și arhetipale prind viață în spațiul psihodramatic, într-o zonă tranzițională, la jumătatea străzii dintre fantezie și realitate, unde totul se întâmplă și totul e posibil.
Deci, psihodrama holistică, prin reprezentarea scenică a acestor imagini, pe lângă schimbările de scenariu și de comportament, țintește spre o transformare profundă a modului de raportare la luma reală.
Desenul oniric ia naștere din întâlnirea artei Suprarealiste și Dadaiste cu Psihologia inconștientului, și din expresia directă a activității inconștientului, prin automatisme care se exprimă independent de orice control al rațiunii. Cu tehnici specifice, utilizând culorile în mod liber și în afara stereotipiilor, se dezvoltă spontaneitatea și creativitatea. Astfel, ne este permis, să retrezim formele “adormite” ale inconștientului nostru și să le redăm pe coala de hârtie. Tehnica automatismului grafic oferă posibilitatea fiecărei persoane să se transforme într-o ființă expresivă și estetică, permite să “creezi” făcând să iasă la suprafață conținuturile interne sub formă simbolică. Avantajul, pe lângă acela de a scoate la lumină o cunoaștere/informație îngropată, e acela de a reuși să furnizeze un semnificat, să poți descoperi atât modele de identificare cât și soluții.
Înțelegerea simbolului e un proces interior, cu ajutorul căruia individul se descoperă pe sine. Scena psihodramatică poate deveni spațiul acestui proces. Simbolurile apărute în desen dobândesc tridimensionalitate, mișcare și voce, devin “vii” și se dezvăluie. Persoana poate “să intre” în desenul său, să dea viață simbolurilor sale și să descopere pas după pas semnificația lor. Nu este vorba de o achiziție pur mentală, ci de o conștientizare, o înțelegere totală, în același timp intelectuală, afectivă și spirituală. Scena psihodramatică poate fi considerată spațiul în care lumea imaginilor, a simbolurilor intră în raport cu istoria/povestea personală îmbogațind-o cu semnificații noi; spațiu în care poate apărea legătura între conștient și inconștient, unde căutarea unui nou echilibru dinamic poate să-și găsească propria armonizare.
Obiectivele cursului:
- Înțelegerea limbajului simbolic grafic: forma, culoarea, spațiul.
- Învăţarea tehnicii grafice/ consemne ;
- Utilizarea desenului oniric în spațiul clinic și cel al dezvoltării personale;
- Reprezentarea scenică a desenului, prin folosirea metodei psihodramatice, în grup sau în sesiunile
PROGRAMA PRIMULUI AN – 2023
1). Limbajul simbolic. Calea simbolului.
2). Suprarealism. Simbologia formelor și a spațiului.
3). Teoria culorii în istoria artei. Semnificatul simbolic al culorii.
4). Forme geometrice. Simbologia în istoria artei.
PROGRAMA ANULUI DOI-2024
5). Automatismele grafice.
6). Simboluri universale ca stimuli.
7). De la desen la scena psihodramatică bipersonală.
8). De la desen la scena psihodramatică în grup.
Acest curs se adresează psihologilor, psihoterapeuților, medicilor, educatorilor, asistenților sociali, formatorilor din mediul organizațional și studenților din domeniul socio-uman. La sfârșitul celor 2 ani în urma unei evaluari practice cursantul va obține un certificat de formare în Desen Oniric .
Program:
Cursul este de doi ani (2023-2024) şi se va organiza la Sibiu în sistem de week-end ( 3 weekend-uri pe an, un total de 6 weekend-uri). Cursul se va ţine în limba italiană cu translator iar grupul va funcţiona în regim închis cu maximum 30 persoane. Prezenţa obligatorie de 100%.
Datele weekend-urilor:
2023 : 26-28 mai ; 8-10 septembrie; 24-26 noiembrie
2024 : – urmează a fi stabilite în mai 2023
Orar vineri 16:00 – 21:00/ sâmbătă 9:00-20:00/duminica 9:00-12:00
Taxa : 4000 lei
Modalitatea de plată: taxa se achită în contul Asociației Române de Psihodramă Clasică, RO73BTRL03301205125596XX deschis la Banca Transilvania, Sibiu-Piața Aurel Vlaicu,nr.1,bl.V 4 , cu mențiunea ”Curs 2023 Sibiu”.
Modul de înscriere:
Trimite un e-mail pe adresa raduvulcu1@yahoo.com care să conțină un CV și scrisoarea de intenţie până la data de 01 aprilie 2023. Prioritate au absolventii de psihologie si de master/formare in psihoterapie. Dupa aceasta data, se va anunta persoana admisa care va primi confirmarea înregistrării ca si cursant in urma achitarii a 50% din taxa primului an de curs – 1000 Ron.
Persoană de contact : Radu Vulcu raduvulcu1@yahoo.com
Vrei sa intri in legatura cu noi?
Trimite-ne un mesaj!