PSIHODRAMA HOLISTICĂ

DIN 1970

E o modalitate psihodramatică elaborată de directori de psihodramă argentinieni Alberto Bermolen și Maria Grazia din Porto și dezvoltată în Italia de către ei și de către Lucia Moretto , psihoterapeut, director de psihodramă. Stimulul de plecare în Psihodrama Holistică e constituit din tehnici expresive și creative: desenul automat și oniric, visul dirijat, dansul, și folosirea obiectelor intermediare ca marionetele, măștile și muzica. Aceste imagini semnificative și profunde, aceste elemente simbolice și arhetipale prind viață în spațiul psihodramatic, într-o zonă tranzițională, la jumătatea străzii dintre fantezie și realitate, unde totul se întâmplă și totul e posibil.Psihodrama Holistică (din grecescul “olos” totalitate) se bazează pe o viziune globală asupra persoanei, considerând aspectele psihologice, emoționale, fizice, relaționale, existențiale și spirituale ca interdependente și inseparabile.

Psihodrama Holistică respectă și aplică teoria și tehnica Psihodramei clasice ale lui J.L.Moreno și adaugă elemente teoretice ale psihologiei profunde/inconștiente (cu referire în particular la cercetările asupra simbolului, arhetipurilor și miturilor lui Carl Gustav Jung),  pe cele de antropologie, cât și contribuții ale  școlii argentiniene de psihodramă – Rojas Bermudez.

Psihodrama holistică, prin reprezentarea scenică a acestor imagini, pe lângă schimbările  de scenariu și de comportament, țintește spre o transformare profundă a modului de raportare la luma reală.

Desenul oniric ia naștere din întâlnirea artei Suprarealiste și Dadaiste cu Psihologia inconștientului,  și din expresia directă a activității inconștientului,  prin automatisme care se exprimă independent de orice control al rațiunii. Cu tehnici specifice, utilizând culorile în mod liber și în afara stereotipiilor, se dezvoltă spontaneitatea și creativitatea. Astfel, ne este permis, să retrezim formele “adormite” ale inconștientului nostru și să le redăm pe coala de hârtie. Tehnica automatismului grafic oferă posibilitatea fiecărei persoane să se transforme într-o ființă expresivă și estetică, permite să “creezi” făcând să iasă la suprafață conținuturile interne sub formă simbolică. Avantajul, pe lângă acela de a scoate la lumină o cunoaștere/informație îngropată, e acela de a reuși să furnizeze un semnificat, să poți descoperi atât modele de identificare cât și soluții.

Înțelegerea simbolului e un proces interior, cu ajutorul căruia individul se descoperă pe sine. Scena psihodramatică poate deveni spațiul acestui proces. Simbolurile apărute în desen dobândesc tridimensionalitate, mișcare și voce, devin “vii” și se dezvăluie. Persoana poate “să intre” în desenul său, să dea viață simbolurilor sale și să descopere pas după pas semnificația lor. Nu este vorba de o achiziție pur mentală, ci de o conștientizare, o înțelegere totală, în același timp intelectuală, afectivă și spirituală. Scena psihodramatică poate fi considerată spațiul în care lumea imaginilor, a simbolurilor intră în raport cu istoria/povestea personală îmbogațind-o cu semnificații noi; spațiu în care poate apărea legătura între conștient și inconștient, unde căutarea unui nou echilibru dinamic poate să-și găsească propria armonizare.

POTRIVIT PENTRU ORICINE

Fiind bazat pe tehnica desenului automat, acest tip de abordare este potrivită pentru oricine și nu necesită abilități artistice speciale. 

DEZVĂLUIE LUMEA INTERIOARĂ

Exprimă conținuturi emoționale profunde, tipare de comportament ascunse și potențialul latent prin asocieri libere cu simboluri, forme și culori.

CULTIVĂ SINELE

Procesul creativ permite aducerea la viață a simbolurilor, explorarea acestora, dialogul cu ele și integrarea lor în viața de zi cu zi.

CURS DE DESEN ONIRIC